Bývalého riaditeľa pražskej polície odsúdili na šesť rokov väzenia

29.11.2012 Celý región

Praha 29. novembra (TASR) - Na šesť rokov väzenia odsúdili dnes v Prahe niekdajšieho riaditeľa Mestskej polície hlavného mesta ČR Vladimíra Kotrouša, ktorý sa v priebehu procesu priznal k prijatiu úplatku vo výške 150.000 Kč. Súd súčasne rozhodol, že 103.000 Kč, ktoré našla polícia u obžalovaného, prepadne v prospech štátu, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz.

Sudca Kamil Kydalka pri vynesení rozsudku konštatoval, že Kotrouš "spáchal zločin prijatia úplatku a zneužitia právomoci úradnej osoby a odsudzuje sa preto na šesť rokov nepodmienečne a zaradzuje sa do väznice s dozorom".

Štátna zástupkyňa, ktorá požadovala pre obžalovaného najmenej šesťročný trest žalára, v záverečnom vystúpení predtým zdôraznila, že sa Kotrouš priznal iba k tomu, čo poprieť nemohol, ale poznamenala, že podľa obžaloby prijal aj ďalších 200.000 Kč, ktoré sa polícii nepodarilo nájsť. Aj svedectvo majiteľa autoservisu a nahrávky ich schôdzok podľa žalobkyne jasne dokazujú, že sa Kotrouš dopustil trestných činov.

Za jedinú poľahčujúcu okolnosť označila žaloba v danom prípade doterajšiu bezúhonnosť obžalovaného. Jeho vystupovanie v súdnej sieni však ako prejav ľútosti nevníma.

Odsúdený Kotrouš na vynesený rozsudok nereagoval, zo súdnej siene odišiel bez slova.

Niekdajšieho vysokého predstaviteľa pražskej polície vlani 25. novembra zadržali príslušníci bezpečnostných orgánov vo chvíli, keď mal pri sebe 150.000 Kč, kriminalisti však tvrdia, že od spomínaného majiteľa autoservisu požadoval úplatok 1,2 milióna korún ako províziu za objednávku na opravu vozidiel ním riadenej inštitúcie, a to v podobe percent z celkového objemu fakturovaných súm. Samotný Kotrouš to však v súdnej sieni poprel s tým, že sa usiloval šéfa autoservisu presvedčiť o tom, že mu môže zabezpečiť ďalší kontrakt, aj keď vedel, že to sám nedokáže.

Znalci pomerov pri posudzovaní jeho obhajoby usudzovali, že sa Kotrouš práve týmto postupom snaží aj za cenu obvinenia z podvodu vyhnúť stíhaniu za podplácanie.

Kotroušovým nástupcom vo funkcii sa dnes stal doterajší veliteľ pohotovostnej motorizovanej jednotky pražskej polície Eduard Šustr.
 

Vyberte región